Κορονοϊός: Ποιο εμβόλιο θα κάνουν στην τρίτη δόση όσοι είχαν εμβολιαστεί με Pfizer


Ποιες είναι οι συχνότερες παρενέργειες της αναμνηστικής δόσης.

Από την Παρασκευή (5/11) άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολίου για τον κορονοϊό για όλους τους πολίτες στη χώρα μας από 18 ετών και άνω. Προϋπόθεση για την αναμνηστική δόση είναι να έχουν περάσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση με Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna και δύο μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Έτσι οι εμβολιασμένοι με Pfizer και αφού έχει περάσει ένα εξάμηνο από τη δεύτερη δόση, θα μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση με το ίδιο mRNA εμβόλιο. Παράλληλα τις επόμενες ημέρες θα δοθεί η δυνατότητα η επαναληπτική δόση να γίνεται και με το mRNA εμβόλιο της Moderna.

Οι παρενέργειες της τρίτης δόσης

«Παρόμοιες» με αυτές που εκδηλώθηκαν μετά τη δεύτερη δόση είναι οι παρενέργειες μετά την τρίτη δόση του εμβολίου του κορονοϊού με τα σκευάσματα της Pfizer και της Moderna.

Το παραπάνω αποτελεί συμπέρασμα μελέτης που δημοσιεύθηκε από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές στις 29 Σεπτεμβρίου, η οποία συγκέντρωσε στοιχεία από 20.000 άτομα στις ΗΠΑ. Το 79% όσων συμπλήρωσαν ένα σχετικό ερωτηματολόγιο ανέφερε μια τοπική αντίδραση μετά την τρίτη δόση, όπως πόνο στο σημείο που έγινε το εμβόλιο, και το 74% μια λεγομένη συστημική αντίδραση, που επηρεάζει όλο τον οργανισμό, όπως η κόπωση.

Μετά τη δεύτερη δόση, οι αριθμοί αυτοί ήταν 78% και 77% αντίστοιχα, συνεπώς παρόμοιοι.

Το 28% από όσους συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να συνεχίσει τις συνήθεις καθημερινές ασχολίες του μετά την τρίτη δόση, ως επί το πλείστον την επομένη του εμβολιασμού.

newsbeast.gr

Σχόλια