Τρομερό: Τα γιγάντια χέρια που εμφανίζονται μέσα από κανάλια στην Βενετία! (video)

Δύο ολόλευκα γιγαντιαία χέρια αναδύονται εδώ και λίγες ημέρες από τα κανάλια της Βενετίας και αγκαλιάζουν τα «παλάτσι», τα μεσαιωνικά της σπίτια, σαν να θέλουν να τα τραβήξουν στο βυθό...

Η εντυπωσιακή εικόνα, που τραβά τα βλέμματα και το ενδιαφέρον των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών της ιταλικής πόλης, είναι ένα έργο τέχνης του γλύπτη Λορέντζο Κουίν. Ο καλλιτέχνης θέλησε να απεικονίσει την αγωνία του και να αφυπνίσει συνειδήσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή, που απειλεί τον πλανήτη μας και ειδικά την συγκεκριμένη πόλη: Οι επιστήμονες έχουν πολλάκις προειδοποιήσει πως το λιώσιμο των πάγων και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που θα επιφέρει μπορεί να προκαλέσει την ολοκληρωτική βύθιση της Βενετίας και την παντοτινή καταστροφή της.

Τα γλυπτά ζυγίζουν σχεδόν 2,5 τόνους και τοποθετήθηκαν στο Γκραν Κανάλ, το πιο κεντρικό σημείο της Βενετίας. Αγκαλιάζουν τους τοίχους του ιστορικού ξενοδοχείου Ca' Sagredo Hotel.

Ο Λορέντζο Κουίν υπέβαλε αρχικά το έργο του στην Μπιενάλε της Βενετίας, όμως δεν έγινε δεκτό. Έτσι απευθύνθηκε στις αρχές της πόλης, που αποδέχθηκαν την πρόκληση. Ο καλλιτέχνης δημιούργησε τα γιγαντιαία χέρια μέσα σε τρεις μόλις εβδομάδες, στο εργαστήριό του στην Ισπανία.

Η Halcyon Gallery του Λονδίνου που τον εκπροσωπεί ανέφερε για το έργο πως «συμβολίζει τα εργαλεία που μπορούν να καταστρέψουν τον κόσμο, ενώ την ίδια ώρα έχουν και την ικανότητα να τον σώσουν».

Το μοντέλο που χρησιμοποίησε ο καλλιτέχνης για τα χέρια δεν είναι άλλο από τον 11χρονο γιο του. Το γλυπτό είναι κατασκευασμένο από αφρό πολυουρεθάνης που καλύπτεται από ρητίνη, ενώ τέσσερις κολόνες σε βάθος περίπου δέκα μέτρων στο στηρίζουν στο βυθό του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας. Θα παραμείνει εκεί μέχρι τις 26 Νοεμβρίου, όταν θα ολοκληρωθεί η επόμενη Μπιενάλε της Βενετίας και είναι πιθανό μετά να περιοδεύσει σε πολλές άλλες πόλεις-μνημεία της Ουνέσκο, όπως η Πίζα.


athensmagazine.gr

Σχόλια